ik-grensbewustzijn

Dat we een persoonlijke (psychische) ik-grens hebben, dat weten we, dat voelen we. We ervaren onze grens vooral wanneer iemand er overheen gaat of wanneer we zelf over onze grens gaan. We horen mensen dan zeggen: “Hij is veels te ver gegaan, ik trek het niet meer” of “Ik ben veels te ver over mijn grens gegaan, ik had eerder moeten stoppen.”

Onze psychische grens lijkt belangrijk voor ons gevoel van geluk en ongeluk en belangrijk voor ons gevoel van kracht en zwakte. De vorm, de hoogte en de doorlaatbaarheid van onze psychische grens vormt zich gaandeweg in ons leven. En waarschijnlijk ontwikkelt de vormgeving van onze begrenzing zich gaande ons leven steeds door.

Een groeiend en goed ontwikkeld ik-grensbewustzijn leidt tot een sterkere ik-grens en een grotere zelfwaardering en tot een meer subtiele zelfwaarneming. Deze kwaliteiten beïnvloeden, ontwikkelen en veranderen de relatie met onszelf en met anderen.
Door ons bewust te zijn van de eigen ik-grens en van de eigen innerlijke ruimte kunnen we bewust verschillende perspectieven innemen. De ik-grens maakt het ons mogelijk om mindfull dan wel cognitief waar te nemen.

“De SBAT heeft me erg veel inzichten opgeleverd. Ik geef veel beter mijn grenzen aan. Ik heb geleerd eerst te voelen wat ik wil voordat ik een beslissing neem. Ik durf me nu meer kwetsbaar en open op te stellen.” E.dH.


Opleiding tot Boundary Based Awareness Coach en Counseler

Voor professionals ontwikkelde Nick Blaser de Opleiding tot Boundary Based Awareness Coach en Counseler (BBACC). Onder het tabblad: Trainingen vind je informatie over deze modulaire opleiding.

Self-Boundary Awareness Training (SBAT)

Voor mensen die hun ik-grens willen versterken is door Nick Blaser de SBAT ontwikkeld. In deze training zullen deelnemers met behulp van praktische oefeningen contact maken met onze persoonlijke (psychische) ruimte. De oefeningen zijn toepasselijk in het dagelijkse leven, in relaties, gezin en in werk.

In de training leren deelnemers door oefeningen, zich bewust te worden van de eigen interpersoonlijke ruimte, de eigen grenzen en die van anderen. De cursus is erop gericht de persoonlijke ik-grens te versterken zodat de deelnemer zichzelf steeds beter en gemakkelijker leert beschermen, zonder het contact met de ander en de omgeving te verliezen.

Onder het tabblad: Adressen, vind je namen van gecertificeerde SBAT trainers in Nederland.

Ik-grensbewustzijn Nederland


Radjani Edel
Postbus 4
9330 AA Norg
e-mail
06-22205257


Dr. Nick Blaser
Theodorskirchplatz 7
CH-4058 Basel
0041 61 683 98 52
www.horizologie.ch